Logo

Posebyen

Posebyen – Nord-Europas mest unike trehusbebyggelse

Noe mer kristiansandsk enn Posebyen finner du knapt. Den sjarmerende bydelen har en 300 år gammel historie og sjel. Det unike området er Nord-Europas lengste, sammenhengende trehusbebyggelse. 
Posebyen er navnet på den gamle bydelen av Kristiansand. I bydelens ti kvartaler finner man 166 verneverdige eiendommer som stammer fra 1700- og 1800-tallet. 
- Posebyen har en unik, gammel trehusbebyggelse som gir en helt spesiell atmosfære for innbyggerne. Bomiljøet er sjarmerende og hyggelig, sier Ståle Thortveit, eiendomsmegler i Exbo på Lund.
Fantastisk beliggenhet
De spesielle, nesten sammenhengende kvartalene i Posebyen ligger i kvadraturens nordlige del. Bak noen av eiendommene skjuler det seg vakre grønne oaser, og i noen av de gamle lokalene har både blomsterhandler og frisør etablert seg. 
Posebyen ligger kun et steinkast unna byens Markens hektiske liv. Thortveit har selv valgt å bosette seg i den gamle bydelen, av flere gode grunner. 
- Det jeg setter aller mest pris på er beliggenheten. Her er man i stor grad skjermet fra byens ”ståk og støy”, uten at byens fasiliteter er langt unna, sier han. 
Sjø og skog
- Posebyen er også i umiddelbar nærhet til sjø og skog. En dag kan jeg snøre på meg joggeskoene og løpe opp i Baneheia, mens jeg neste dag kan rusle ned på Bystranda med håndkle og badebukse, sier Thortveit. 
En rusletur gjennom Posebyen er et must for enhver turist som besøker Kristiansand. Det er som å vandre flere hundre år tilbake i tid og flere av eiendommene bærer en spesiell historie. 
”Kongen av Elvegada”
Elvegata 39 ble oppført etter østerbrannen i 1859. Det var kjent som et av byens peneste herskapshus med kjøpmannshandel og assorterte varer av beste kvalitet. Eieren ble kalt ”kongen av Elvegada”. Kommunen overtok eiendommen i 1906 og innredet pleiehjem for ”trette og gamle mennesker”. 
Går man forbi kronprinsens gate 59, så finner man ett av Posebyens best bevarte hus. Det ble bygget i 1855 og kalles ”Bentsens hus” i dag. Tidligere kunne så mange som 40 mennesker bo i huset, inkludert 15 soldater på loftet. Inne på gården er det to hestestaller, redskapsbod, høyloft, toseters utedo, vedskjul og hønsehus. Huset skal bli et lokalt museum.

Hvem bor i Posebyen: 
50 % eier sin egen bolig
9 % eier hytte
58 % eier bolig mellom 60-120 kvm.
61 % av boligene er eldre enn 20 år
57 % bor i terrassehus, bygård eller blokk
47 % av eiendommene har pris over kr. 2,5 mill.

Hva finnes i området: 
Barnehage – Sløyden, Fergefjellet og Sentrum åpne barnehage
Skole – Tordenskjolds gate skole (1-7. klasse), Kristiansand International School (1-10. klasse), Steinerskolen i Kristiansand (1-10. klasse), Oddemarka ungdomsskole, Kvadraturen skolesenter og Tangen videregående skole. 
Nærbutikker –Joker kronprinsens gate, Husholdningskjøkkenet, Lås og nøkkelservice, blomsterbutikk og frisør. 
Rekreasjonsområder – Baneheia, et fantastisk flott tur- og treningsterreng. Mange fine badevann. Bystranda og området rundt er et nærliggende rekreasjonsområde. 
Idrett – Aquarama, svømmehall, håndball, treningssenter og badeland. Elexia Kristiansand sentrum og Fresh Fitness Kristiansand.

 

 

 

 

Foreningen Posebyen er medlem av Næringsforeningen.

^